Säännöt

SÄÄNNÖT:

1. Kaikkien urheilijoiden on lunastettava PCA Finlandin jäsenyys rekisteröintipäivään mennessä. Jäsenyys on lunastettava jokaiselle kilpailuvuodelle.

2. Kilpailumaksu on oltava suoritettuna rekisteröintipäivään (päivä ennen kilpailua) mennessä.

3. Jokaisen urheilijan on käytävä rekisteröintitilaisuudessa (aikataulu ilmoitetaan myöhemmin).

4. Kilpaileva urheilija on velvollinen itse tarkastamaan voimassa olevat säännöt ja noudattaa näitä.

5. Muutokset luokkiin, sekä luokkiin liittyvät puutteet ja lisäluokat ovat promoottorin harkinnan varassa, mutta päätuomarin on hyväksyttävä ne ennen kilpailun alkamista.

6. Urheilijat voivat kilpailla vain yhdessä lajissa kilpailua kohden. Junior ja Masters ikäiset saavat kuitenkin kilpailla myös avoimessa sarjassa. Ilmoittaudu omaan sarjaan ja ilmoita rekisteröinnissä halukkuutesi kilpailla myös avoimessa.

7. Ikään perustuvissa kilpailuluokissa urheilijan on todistettava ikänsä voimassa olevalla henkilöllisyystodistuksella rekisteröintitilaisuudessa.

8. Kilpailevan urheilijan alaikäraja on 16 vuotta.

9. Vapaa-ohjelmien taustamusiikki ei saa sisältää kiroilua, jumalanpilkkaa, edistää väkivaltaa tai rasismia. Kaikissa tämän tapaisissa tilanteissa musiikki pysäytetään ja urheilijan ohjelma päättyy. Musiikki tulee olla toimitettuna sähköpostilla 7 vuorokautta ennen kilpailua. info@pcafinland.fi

10. Päätuomari on poikkeustapauksissa valtuutettu poistamaan urheilijan kilpailutilanteesta, jos urheilijan ei katsota edustavan luokkaa, johon hän on ilmottautunut tai hän ei edusta kuntoa, joka vaaditaan kilpaurheilijalle.

11. PCA Finland ei rajoita urheilijan kilpailemista muissa liitoissa.

12. Kansainvälisiin PCA:n kilpailuihin osallistumisen hyväksyminen tulee tarkastaa PCA Finlandilta urheilijakohtaisesti. Lähtökohtaisesti edellytyksenä on PCA Finlandin vuotuinen jäsenyys. MM-kilpailuihin osallistuminen menee aina liiton hyväksynnän kautta, joka edellyttää myös riittävää näyttöä kuluvalta vuodelta PCA:n kilpailuista (kilpailumenestys). MM-kilpailut ovat vuonna 2018 urheilijoille omakustanteiset.

 


Miehet

KEHONRAKENNUS

Kaikki kehonrakennussarjat arvostellaan kehon lihaksikkuuden, symmetrian, tasapainoisuuden sekä kunnon mukaan. Arvostelussa otetaan huomioon kaikki edellä mainitut osa-alueet ja lisäksi pisteisiin vaikuttavat lavaesiintyminen ja urheilijan käytös lavalla, sekä kisaväri. Yhdessä nämä osa-alueet muodostavat kokonaispisteytyksen.

Class 4. alle 167cm
Class 3. 167.1 – 173cm
Class 2. 173.1 – 179cm
Class 1. 179.1cm ja yli

Junior Bodybuilding 23v ja alle
Masters Bodybuilding +40v

Kehonrakennuksen junior-sarjoihin ovat oikeutettuja osallistumaa kaikki kilpailijat, jotka ovat täyttäneet kilpailupäivään mennessä 18-vuotta ja he eivät ole täyttäneet 24 vuotta kilpailupäivään mennessä.
Masters kilpailijan tulee olla kilpailupäivänä täyttänyt 40 vuotta. Masters- ja juniorsarjan kilpailija on oikeutettu halutessaan osallistumaan myös yleisen sarjan kilpailuihin.

Kaikki kehonrakennussarjat noudattavat samoja sääntöjä ja kilpailujärjestystä, mikäli toisin ei mainita. Lavatapahtumia johtaa päätuomari yhdessä lavatuomareiden kanssa. Kilpailijoita ohjeistetaan koko kilpailun ajan. Päätuomarilla on oikeus kaikissa tapauksissa huomauttaa kilpailijaa mahdollisista virheasennoista tai käytöksestä ja tarvittaessa poistaa urheilija lavalta.

Kilpailun kulku:

Kilpailijat saapuvat lavalle numeraalisessa järjestyksessä ja asettuvat vertailuriviin (line-up) lavan taka-osaan, jossa he suorittavat neljännesosa käännökset. Yhteisvertailun jälkeen kilpailijat kutsutaan ryhmissä lavan etuosaa vertailualueelle, jossa he suorittavat pakolliset asennot. Tuomarit voivat kutsua saman kilpailijan vertailualueelle useamman kerran, mikäli katsovat sen tarpeelliseksi.
Kilpailukierroksen jälkeen urheilijat poistuvat takahuoneeseen odottamaan finaalia, johon valitaan tuomareiden pisteiden mukaan 6 parasta kilpailijaa.
Finaali alkaa vapaa-ohjelmalla, johon urheilijat tulevat numeraalisessa järjestyksessä yksitellen. Kilpailijat suorittavat vapaaohjelmat, jonka kesto saa olla korkeintaan 60 sekuntia. Kilpailijat siirtyvät vapaaohjelmansa jälkeen lavan sivuun odottamaan, että kaikki kilpailijat ovat suorittaneet omat ohjelmansa. Lavatuomari osoittaa paikan, johon urheilija siirtyy oman suorituksensa jälkeen. Vapaa-ohjelmien jälkeen kilpailijat kutsutaan vertailualueelle yhteisvertailuihin, jossa tehdään pakolliset asennot. Lopuksi kilpailijoilla on yhteinen 60 sekuntia kestävä posedown.

Poseeraushousujen tulee olla hyvän maun mukaiset, mutta kangas ja väri on urheilijan vapaasti valittavissa. Tanka mallin housuja ei sallita. Ihokarvojen tulee olla ajeltuna ja korut eivät ole sallittuja (pois luettuna vihkisormus).

Neljännesosa käännökset:

Pään tulee osoittaa samaan suuntaan jalkojen kanssa jokaisessa poseerauksessa.
Kädet tulee olla irti kyljistä ja keskivartalon kierto ei ole sallittua.
Urheilijan jalkaterien tulee olla koko poseerauksen ajan kiinni lattiassa, päkiöille nousu ei ole sallittua.

Pakolliset asennot:
1. Tuplahauikset edestä
2. Leveä selkä edestä
3. Rintaposeeraus sivulta
4. Ojentaja sivulta
5. Tuplahauikset takaa
6. Leveä selkä takaa
7. Vatsalihakset ja reisi
8. Most muscular

Jokaisesta poseerauksesta tulee sivuillemme vielä esimerkki, miten suorittaa kyseinen poseeraus.

MUSCLE MODEL (Classic Physique)

Muscle Model on kilpasarja, jossa urheilija edustaa Men’s Physiqueta reilusti lihaksikkaampaa ja täydempää ulkomuotoa. Kilpailu kilpaillaan yhdessä sarjassa, eli sen sisällä ei ole pituus- tai painoluokkia.
Urheilijan arvostelukriteerit ovat lihaksikkuus, lihaskireys, kehon symmetria ja tasapainoisuus sekä kehon mittasuhteet. Urheilijan fysiikan lisäksi esiintyminen, urheilijan lavakäytös, kasvot ja kisaväri vaikuttavat kokonaisarvostelun pisteytykseen. Yhdessä nämä osa-alueet muodostavat kokonaispisteytyksen. Kilpa-asuna sarjassa ovat lyhyet ja istuvat housut, joissa on vyötärönauha. Housujen tulee olla logottomat, eikä niissä saa esiintyä mainoksia tai suurikokoisia tekstejä. Housujen väri on vapaasti valittavissa ja korujen käyttö ei ole sarjassa sallittua (pois luettuna vihkisormus).

Kilpailun kulku:
Kilpailijat saapuvat lavalle numeraalisessa järjestyksessä ja asettuvat vertailuriviin (line-up) lavan taka-osaan, jossa he suorittavat neljännesosa käännökset. Yhteisvertailun jälkeen kilpailijat kutsutaan ryhmissä lavan etuosaan vertailualueelle, jossa he suorittavat yhteisvertailut. Tuomarit voivat kutsua saman kilpailijan vertailualueelle useamman kerran, mikäli katsovat sen tarpeelliseksi.
Kilpailukierroksen jälkeen urheilijat poistuvat takahuoneeseen odottamaan finaalia, johon valitaan tuomareiden pisteiden mukaan 6 parasta kilpailijaa.
Finaali alkaa yksilöesiintymisellä, jossa urheilijat tulevat yksitellen numeraalisessa järjestyksessä lavalle ja suorittavat 45 sekuntia kestävän vapaamuotoisen ”T-kävelyn” lavaan merkityllä alueella. Tämän jälkeen urheilija siirtyy lavan takaosaan, lavatuomarin osoittamaan paikaan. Kun kaikki finalistit ovat suorittaneet kävelyn, otetaan kilpailijat yhdessä lavan etureunan vertailualueelle suorittamaan vertailuja. Tuomarit voivat halutessaan vertailla urheilijoita useita kertoja ja vaihtaa kilpailijoiden paikkaa vertailurivissä.

Neljännesosa käännökset:
Etuasento: Urheilija seisoo lavalla ryhdikkäästi kasvot tuomareihin päin, kädet hieman loitolla vartalosta.
(käännös oikeaan)
Sivuasento: Vasen kylki tuomareita kohti, ylävartalo ja kasvot käännettynä tuomareihin. Vasen käsi lantiolla ja oikea käsi ryhdikkäästi hieman kehon etupuolella.
(käännös oikeaan)
Taka-asento: Ryhdikäs asento, pää suorassa ja katse takaseinää kohden. Selkää hieman levittäen ja kädet loitolla vartalosta.
(käännös oikeaan)
Sivuasento: Oikea kylki tuomareita kohti, ylävartalo ja kasvot käännettynä tuomareihin. Oikea käsi lantiolla ja vasen käsi ryhdikkäästi hieman kehon etupuolella.

Pakolliset asennot:
1. Tuplahauikset edestä (kämmenet auki, ei nyrkissä)
2. Vatsalihakset ja kylki (vasen)
3. Tuplahauikset takaa (kämmenet auki, ei nyrkissä)
4. Vatsalihakset ja kylki (oikea)
5. Vatsalihakset ja reisi
6. Most Muscular

”T”-kävely:
Kävelyn kesto on 45 sekuntia ja kilpailijat kutsutaan siihen numeraalisessa järjestyksessä. Kilpailija kävelee lavan takareunaa pitkin lavan takaosan keskikohtaan, jossa tehdään vapaamuotoinen etuasento. Tämän jälkeen kävely jatkuu lavan etuosan merkitylle alueelle, jossa kilpailija saa tehdä asennot vapaalla tyylillä. Kilpailija saa liikkua lavalla myös sivusuunnassa, kunhan hän pysyy merkityn alueen sisällä. Tämän jälkeen kilpailija menee lavatuomarin osoittamalle paikalle lavan reunaan odottamaan esiintymiskierroksen päättymistä.

MEN’S PHYSIQUE

Men’s Physiquessa kilpaillaan kahdessa luokassa

• Junior Men’s Physique (23-vuotiaat ja alle)
• Men’s Physique (avoin sarja)

Arvostelukriteerit

Urheilijan arvostelukriteerit ovat lihaksellisuus, lihaskireys, kehon symmetria ja tasapainoisuus sekä kehon mittasuhteet. Urheilijan fysiikan lisäksi esiintyminen, urheilijan lavakäytös, kasvot sekä kisaväri vaikuttavat kokonaisarvostelun pisteytykseen. Yhdessä nämä osa-alueet muodostavat kokonaispisteytyksen. Kilpa-asuna sarjassa ovat polvimittaiset rantashortsit, joissa on vyötärönauha. Housujen tulee olla logottomat, eikä niissä saa esiintyä mainoksia tai suurikokoisia tekstejä. Housujen väri on vapaasti valittavissa ja korujen käyttö ei ole sarjassa sallittua (pois luettuna vihkisormus).

Kaikki sarjat noudattavat samoja sääntöjä.

Kilpailun kulku:
Kilpailijat saapuvat lavalle numeraalisessa järjestyksessä ja asettuvat vertailuriviin (line-up) lavan taka-osaan, jossa he suorittavat neljännesosa käännökset. Yhteisvertailun jälkeen kilpailijat kutsutaan ryhmissä lavan etuosaan vertailualueelle, jossa he suorittavat yhteisvertailut. Tuomarit voivat kutsua saman kilpailijan vertailualueelle useamman kerran, mikäli katsovat sen tarpeelliseksi. Kilpailukierroksen jälkeen urheilijat poistuvat takahuoneeseen odottamaan finaalia, johon valitaan tuomareiden pisteiden mukaan 6 parasta kilpailijaa.
Finaali alkaa yksilöesiintymisellä, jossa urheilijat tulevat yksitellen numeraalisessa järjestyksessä lavalle ja suorittavat 45 sekuntia kestävän vapaamuotoisen ”T-kävelyn” lavaan merkityllä alueella. Tämän jälkeen urheilija siirtyy lavan takaosaan, lavatuomarin osoittamaan paikaan. Kun kaikki finalistit ovat suorittaneet kävelyn, otetaan kilpailijat yhdessä lavan etureunan vertailualueelle suorittamaan vertailuja. Tuomarit voivat halutessaan vertailla urheilijoita useita kertoja ja vaihtaa kilpailijoiden paikkaa vertailurivissä.

Neljännesosakäännökset:
Etuasento: Urheilija seisoo lavalla ryhdikkäästi kasvot tuomareihin päin, toinen käsi lantiolla, ei kuitenkaan vatsaa peittäen.
(käännös oikeaan)
Sivuasento: Vasen kylki tuomareita kohti, ylävartalo ja kasvot käännettynä tuomareihin. Vasen käsi lantiolla ja oikea käsi ryhdikkäästi hieman kehon etupuolella.
(käännös oikeaan)
Taka-asento: Ryhdikäs asento, pää suorassa ja katse takaseinää kohden. Selkää hieman levittäen ja toinen käsi lantiolla.
(käännös oikeaan)
Sivuasento: Oikea kylki tuomareita kohti, ylävartalo ja kasvot käännettynä tuomareihin. Oikea käsi lantiolla ja vasen käsi ryhdikkäästi hieman kehon etupuolella.

Finaalissa kilpailijoilta vaaditaan neljännesosa käännösten lisäksi 3 pakollista poseerausta ja finaalin kulku vertailuiden osalta on seuraava:

Etuasento
(käännös oikeaan)
Sivuasento (vasen kylki tuomareihin)
(käännös oikeaan)
Taka-asento
(käännös oikeaan)
Sivuasento (oikea kylki tuomareihin)
(käännös oikeaan)
Tuplahauikset edestä (kämmenet auki, ei nyrkissä)
(käännös ympäri)
Tuplahauikset takaa (kämmenet auki, ei nyrkissä)
(käännös oikeaan)
Vatsalihakeet ja kylki (valinnainen puoli)
(käännös takaisin etuasentoon)

MEN’S PHYSIQUE Sarjat

Short Class: Alle ja tasan 173 cm (5 feet 8 inches)
Tall Class: Yli 173.1 cm

 

CLASSIC BODYBUILDING

Laji arvioidaan urheilijan lihasmassan, symmetrian, kehon tasapainoisuuden sekä kireyden perusteella.

Tuomarit etsivät fysiikkaa, joka parhaiten vastaa edellä mainittuja elementtejä. Lajissa tärkeää on leveä hartialinja, kapea vyötärö, sekä lihaksikkaat jalat, jotka yhdessä luovat urheilijalle esteettisen x-mallin.

Esiintyminen ja yksilöllinen vapaa-ohjelma arvioidaan, ja tuomarit ottavat näiden pisteytyksen huomioon kokonaisarvostelussa. Kokonaisarvostelussa huomioidaan myös kisavärin, sekä urheilijan lavakäytös.


Naiset

BIKINI

Sarjat:
Bikini juniors 23v ja alle
Bikini masters +35v
Bikini

Bikinin juniorsarjoihin ovat oikeutettuja osallistumaa kaikki kilpailijat, jotka ovat täyttäneet kilpailupäivään mennessä 16 vuotta ja eivät ole täyttäneet 24 vuotta kilpailupäivään mennessä. 2018 kilpaillaan yhdessä junior-sarjassa, 2019 alkaen juniorit jaetaan kahteen ikäluokkaan, jotka ovat 16-19 vuotiaat, sekä 20-23 vuotiaat. Kilpailijan oikeus osallistua nuorempaan ikäluokkaan päättyy samana päivänä, jona hän täyttää 20 vuotta. Oikeus kilpailla vanhemmassa junior-sarjassa päättyy päivänä, jona kilpailija täyttää 24 vuotta.
16-19 vuotiaat kilpailijat saavat kilpailla ainoastaan omassa junior-sarjassaan. +20 vuotiaat ovat oikeutettuja kilpailemaan mahdollisen juniorsarjansa lisäksi myös yleisessä sarjassa.
Bikini-masters on kilpailusarja, johon kilpailija on oikeutettu osallistumaan siitä päivästä lähtien, jona hän täyttää 35 vuotta. Masters kilpailija on oikeutettu kilpailemaan myös yleisessä sarjassa.

Bikinien tulee olla 2-osaiset. Bikinien väri, kangas ja koristelu on vapaasti valittavissa. Koristelun ei saa sisältää esimerkiksi tunnuksia (pääkalloja, rasistisia merkkejä tms). Bikinien malli on vapaa, mutta asun tulee olla naisellinen ja hyvän maun mukainen. Bikinien alaosan täytyy edestä peittää koko etuosa ja takaosa ei saa olla string-mallinen.
Korut ovat sallittuja koko kilpailun ajan, kunhan ne eivät peitä häiritsevästi fysiikkaa. Tiarat, kruunut ja muut pääkoristeet ovat kiellettyjä. Kenkien malli on vapaasti valittavissa, mutta kenkien tulee olla ”lasikenkä”. Bikineitä, koruja tai kenkiä ei arvostella.

Kilpailun kulku

Eliminaatiokierros pidetään, jos sarjassa on kilpailijoita yli 15. Eliminaatiokierroksella kilpailijat kutsutaan yhteen riviin lavan takaosaan, jossa suoritetaan neljännesosakäännökset. Tämän jälkeen kilpailijat kutsutaan lavan eteen korkeintaan 5 hengen ryhmissä suorittamaan käännökset uudelleen.
Varsinainen kilpailukierros alkaa, kun mahdollinen eliminaatiokierros on suoritettu. Kilpailijat kutsutaan lavalle yhteen vertailuriviin (line-up) numerojärjestyksessä, jossa suoritetaan yhteiset neljäsosakäännökset. Yhteisvertailun jälkeen kilpailijat kutsutaan 3-6 hengen ryhmissä lavan etuosan vertailualueelle. Tuomarit voivat kutsua saman kilpailijan vertailualueelle useamman kerran, mikäli katsovat sen tarpeelliseksi. Kilpailukierroksen jälkeen kilpailijat poistuvat takahuoneeseen odottamaan finaalia, johon valitaan tuomareiden pisteiden mukaan 6 parasta kilpailijaa.
Finaali alkaa yksilöesiintymisellä, jossa urheilijat tulevat yksitellen numeraalisessa järjestyksessä lavalle ja suorittavat 45 sekuntia kestävän vapaamuotoisen ”T-kävelyn” lavaan merkityllä alueella. Tämän jälkeen urheilija siirtyy lavan takaosaan, lavatuomarin osoittamaan paikaan. Kun kaikki finalistit ovat suorittaneet kävelyn, otetaan kilpailijat yhdessä lavan etureunan vertailualueelle suorittamaan neljännesosakäännökset. Tuomarit voivat halutessaan vertailla urheilijoita useita kertoja ja vaihtaa kilpailijoiden paikkaa vertailurivissä.

Neljännesosakäännökset
Etuasento: Urheilija seisoo lavalla kasvot tuomareihin päin ja pitää toista kättä lantiolla ja toinen käsi on vapaana vartalon sivulle.
(käännös oikeaan)
Sivuasento: Urheilija seisoo vasen kylki tuomareihin päin, oikea jalka suorana ja vasen jalka hieman koukistettuna. Oikea käsi tulee olla lantiolla ja vasen käsi sivulle kaartuneena, jotta tuomarit näkevät urheilijan keskivartalon.
(käännös oikeaan)
Taka-asento:
Katse takaseinää kohti ja jalat hartioiden leveydellä. Urheilija ei saa nojata eteenpäin, vaan hänen tulee seistä hyvässä ryhdissä, lantio kuitenkin taakse nojaten. Kädet tulee olla lantiolla tai irti kehosta. Urheilija ei saa nojata lantiolla painopistettä toisella jalalle tai pitää vain toista kättä lantiolla.
(käännös oikeaan)
Sivuasento: Urheilija seisoo oikea kylki tuomareihin päin, vasen jalka suorana ja oikea jalka hieman koukistettuna. Vasen käsi tulee olla lantiolla ja oikea käsi sivulle kaartuneena, jotta tuomarit näkevät urheilijan keskivartalon.
(käännös oikeaan)

”T”-kävely:
Kävelyn kesto on 45 sekuntia ja kilpailijat kutsutaan siihen numeraalisessa järjestyksessä. Kilpailija kävelee lavan takareunaa pitkin lavan takaosan keskikohtaan, jossa tehdään vapaamuotoinen etuasento. Tämän jälkeen kävely jatkuu lavan etuosan merkitylle alueelle, jossa kilpailija saa tehdä asennot vapaalla tyylillä. Kilpailija saa liikkua lavalla myös sivusuunnassa, kunhan hän pysyy merkityn alueen sisällä. Tämän jälkeen kilpailija menee lavatuomarin osoittamalle paikalle lavan reunaan odottamaan esiintymiskierroksen päättymistä.

 

ATHLETIC FIGURE (Body Fitness)

Athletic Figure on sarja, jossa urheilijan tulee olla urheilullisen lihaksikas, mutta naisellisuutta ja kauneutta edustaen. Athletic sarjan kilpailijoiden tulee olla siinä lihaskireydessä, että lihakset piirtyvät selkeästi. Naisellinen lihaksellisuus, lihaskireys, esiintyminen, kehon symmetria ja läsnäolo kilpailutilanteessa ovat arvosteltavia ominaisuuksia.

Kilpailun kulku

Eliminaatiokierros pidetään, jos sarjassa on kilpailijoita yli 15. Eliminaatiokierroksella kilpailijat kutsutaan yhteen riviin lavan takaosaan, jossa suoritetaan neljännesosakäännökset. Tämän jälkeen kilpailijat kutsutaan lavan eteen korkeintaan 5 hengen ryhmissä suorittamaan käännökset uudelleen. Varsinainen kilpailukierros alkaa, kun mahdollinen eliminaatiokierros on suoritettu. Kilpailukierroksella kilpailijat kutsutaan lavalle yhteen vertailuriviin (line-up) numerojärjestyksessä, jossa suoritetaan yhteiset neljäsosakäännökset. Yhteisvertailun jälkeen kilpailijat kutsutaan 3-6 hengen ryhmissä lavan etuosan vertailualueelle. Tuomarit voivat kutsua saman kilpailijan vertailualueelle useamman kerran, mikäli katsovat sen tarpeelliseksi. Kilpailukierroksen jälkeen kilpailijat poistuvat takahuoneeseen odottamaan finaalia, johon valitaan tuomareiden pisteiden mukaan 6 parasta kilpailijaa. Finaali alkaa yksilöesiintymisellä, jossa urheilijat tulevat yksitellen numeraalisessa järjestyksessä lavalle ja suorittavat 45 sekuntia kestävän vapaamuotoisen ”T-kävelyn” lavaan merkityllä alueella. Tämän jälkeen urheilija siirtyy lavan takaosaan, lavatuomarin osoittamaan paikkaan. Kun kaikki finalistit ovat suorittaneet kävelyn, otetaan kilpailijat yhdessä lavan etureunaan vertailualueelle suorittamaan neljännesosakäännökset. Tuomarit voivat halutessaan vertailla urheilijoita useita kertoja ja vaihtaa kilpailijoiden paikkaa vertailurivissä. Urheilijan asun tulee olla kaksi-osainen asu, jonka kangas, koristelu ja väri on urheilijan vapaasti valittavissa. Kilpa-asun alaosa ei saa olla string-mallinen vaan asun tulee olla hyvän maun mukainen ylä- ja alaosastaan. Kilpailijalla tulee olla korkokenkinä hyvän maun mukainen ”lasikenkä” ja korujen käyttö on sallittua eliminaatiokierroksesta lähtien.

Neljännesosakäännökset

Etuasento: Rento ja ryhdikäs asento, jossa urheilija seisoo suoraan tuomareihin päin. Kantapäät ja polvet tulee olla yhdessä, jalkaterät hieman avautuneina. Urheilijan hartialinjan tulee olla ryhdikäs ja kädet ovat rentoina ja hieman koukistettuina, mutta ryhdikkäinä vartalon sivuilla, kämmenet hieman avautuneina.

(käännös oikeaan)

Sivuasento: Rento ja ryhdikäs asento, jossa urheilija seisoo vasen kylki tuomareihin suunnattuna. Asennossa jalkaterät ja polvet tulee olla yhdessä. Hartialinja tulee kääntää tuomareihin päin lantion pysyessä jalkaterien kanssa samaan suuntaan osoittaen. Vasen käsi rentona ja hieman koukistettuna vartalon takana, oikean käden tullessa hieman vartalon etupuolelle kevyesti koukistettuna. Kämmenet eivät saa olla nyrkissä.

(käännös oikeaan)

Taka-asento: Rento ja ryhdikäs asento, jossa urheilijan vartalo ja katse ovat lavan takaseinää kohti. Kantapäät ja polvet tulee olla yhdessä, jalkaterät hieman avautuneina. Urheilijan hartialinjan tulee olla ryhdikäs ja kädet ovat rentoina ja hieman koukistettuina, mutta ryhdikkäinä vartalon sivuilla, kämmenet hieman avautuneina. Selkä tulee avata tuomareihin päin, mutta asennon tulee olla luonnollinen eikä sitä saa ylikorostaa.

(käännös oikeaan)

Sivuasento: Rento ja ryhdikäs asento, jossa urheilija seisoo oikea kylki tuomareihin suunnattuna. Asennossa jalkaterät ja polvet tulee olla yhdessä. Hartialinja tulee kääntää tuomareihin päin lantion pysyessä jalkaterien kanssa samaan suuntaan osoittaen. Oikea käsi rentona ja hieman koukistettuna vartalon takana, vasemman käden tullessa hieman vartalon etupuolelle kevyesti koukistettuna. Kämmenet eivät saa olla nyrkissä

”T”-kävely: Kävelyn kesto on 45 sekuntia ja kilpailijat kutsutaan siihen numeraalisessa järjestyksessä. Kilpailija kävelee lavan takareunaa pitkin lavan takaosan keskikohtaan, jossa tehdään vapaamuotoinen etuasento. Tämän jälkeen kävely jatkuu lavan etuosan merkitylle alueelle, jossa kilpailija saa tehdä haluamansa asennot vapaalla tyylillä. Kilpailija saa liikkua lavalla myös sivusuunnassa, kunhan hän pysyy merkityn alueen sisällä. Tämän jälkeen kilpailija menee lavatuomarin osoittamalle paikalle lavan reunaan odottamaan esiintymiskierroksen päättymistä.

 

TRAINED FIGURE (Women’s Physique)

Trained figure on naisten kilpasarja, jossa urheilijan tulee olla selkeästi treenattu ja lihaksikas. Lihasmassan lisäksi sarjassa arvostetaan kehon symmetriaa ja kireyttä. Urheilijan kehon rasvat tulee olla matalat. Arvostelussa otetaan huomioon näiden ominaisuuksien lisäksi myös esiintyminen ja läsnäolo kilpailutilanteessa.

Kilpailun kulku

Eliminaatiokierros pidetään, jos sarjassa on kilpailijoita yli 15. Eliminaatiokierroksella kilpailijat kutsutaan yhteen riviin lavan takaosaan, jossa suoritetaan neljännesosakäännökset. Tämän jälkeen kilpailijat kutsutaan lavan eteen korkeintaan 5 hengen ryhmissä suorittamaan käännökset uudelleen. Varsinainen kilpailukierros alkaa, kun mahdollinen eliminaatiokierros on suoritettu. Kilpailukierroksella kilpailijat kutsutaan lavalle yhteen vertailuriviin (line-up) numerojärjestyksessä, jossa suoritetaan yhteiset neljäsosakäännökset. Yhteisvertailun jälkeen kilpailijat kutsutaan 3-6 hengen ryhmissä lavan etuosaan vertailualueelle. Tuomarit voivat kutsua saman kilpailijan vertailualueelle useamman kerran, mikäli katsovat sen tarpeelliseksi. Kilpailukierroksen jälkeen kilpailijat poistuvat takahuoneeseen odottamaan finaalia, johon valitaan tuomareiden pisteiden mukaan 6 parasta kilpailijaa. Finaali alkaa vapaa-ohjelmalla, johon urheilijat tulevat numeraalisessa järjestyksessä yksitellen. Kilpailijat suorittavat vapaaohjelmat, jonka kesto saa olla korkeintaan 60 sekuntia. Kilpailijat siirtyvät vapaaohjelmansa jälkeen lavan sivuun odottamaan, että kaikki kilpailijat ovat suorittaneet omat ohjelmansa. Kun kaikki finalistit ovat suorittaneet vapaa-ohjelmat, otetaan kilpailijat yhdessä lavan etureunaan vertailualueelle suorittamaan vertailut. Tuomarit voivat halutessaan vertailla urheilijoita useita kertoja ja vaihtaa kilpailijoiden paikkaa vertailurivissä. Urheilijan asun tulee olla kaksi-osainen asu, jonka kangas, koristelu ja väri on urheilijan vapaasti valittavissa. Kilpa-asun alaosa ei saa olla string-mallinen vaan asun tulee olla hyvän maun mukainen ylä- ja alaosastaan. Kilpailijalla ei ole kenkiä jaloissaan, esiintyminen tulee suorittaa paljain jaloin.

Neljännesosakäännökset

Etuasento: Rento ja ryhdikäs asento, jossa urheilija seisoo suoraan tuomareihin päin. Kantapäät ja polvet tulee olla yhdessä, jalkaterät hieman avautuneina. Urheilijan hartialinjan tulee olla ryhdikäs ja kädet ovat rentoina ja hieman koukistettuina, mutta ryhdikkäinä vartalon sivuilla, kämmenet hieman avautuneina.

(käännös oikeaan)

Sivuasento: Rento ja ryhdikäs asento, jossa urheilija seisoo vasen kylki tuomareihin suunnattuna. Asennossa jalkaterät ja polvet tulee olla yhdessä. Hartialinja tulee kääntää tuomareihin päin lantion pysyessä jalkaterien kanssa samaan suuntaan osoittaen. Vasen käsi rentona ja hieman koukistettuna vartalon takana, oikean käden tullessa hieman vartalon etupuolelle kevyesti koukistettuna. Kämmenet eivät saa olla nyrkissä.

(käännös oikeaan)

Taka-asento: Rento ja ryhdikäs asento, jossa urheilijan vartalo ja katse ovat lavan takaseinää kohti. Kantapäät ja polvet tulee olla yhdessä, jalkaterät hieman avautuneina. Urheilijan hartialinjan tulee olla ryhdikäs ja kädet ovat rentoina ja hieman koukistettuina, mutta ryhdikkäinä vartalon sivuilla, kämmenet hieman avautuneina. Selkä tulee avata tuomareihin päin, mutta asennon tulee olla luonnollinen eikä sitä saa ylikorostaa.

(käännös oikeaan)

Sivuasento: Rento ja ryhdikäs asento, jossa urheilija seisoo oikea kylki tuomareihin suunnattuna. Asennossa jalkaterät ja polvet tulee olla yhdessä. Hartialinja tulee kääntää tuomareihin päin lantion pysyessä jalkaterien kanssa samaan suuntaan osoittaen. Oikea käsi rentona ja hieman koukistettuna vartalon takana, vasemman käden tullessa hieman vartalon etupuolelle kevyesti koukistettuna. Kämmenet eivät saa olla nyrkissä.

Pakolliset asennot

1. Tuplahauikset edestä

Asennossa kilpailijan tulee seistä jalat lähellä toisiaan, kasvot kohti tuomaristoa ja tuoda olkavarret hartian tasolle ja kyynärvarret pään sivuille jännitettyinä. Kämmenien tulee olla auki poserauksen aikana. Molemmat jalkapohjat eivät saa olla lattiassa. Kilpailijan tulee huomioida asennossa myös muiden lihasten, kuten selän ja reisien esilletuonti.

2. Rintaposeeraus sivulta

Kilpailija seisoo kylki (vapaasti valittava) tuomaristoon päin. Etukäsi ojennetaan suoraksi vartalon etupuolelle, rintaa jännittäen takakättä apuna käyttäen. Etujalan tulee olla varpaiden varassa, vartalon etupuolelle ojentuneena. Reidet ja pohkeet myös arvostellaan.

3. Tuplahauikset takaa

Kilpailija seisoo selkä tuomaristoon päin, olkavarret hartian tasolle nostettuna, kyynärvarret pään sivuille tuotuna. Kämmenien tulee olla auki poserauksen aikana. Toinen jalka tulee olla taakse tuotuna, varpaiden varassa.

4. Ojentaja sivulta

Kilpailija seisoo kylki (vapaasti valittava) tuomaristoon päin. Etukäsi ojennetaan vartalon sivulle suoraksi takakättä apuna käyttäen. Rintakehän tulee olla ryhdikäs, vatsa- ja kylkilihasten tulee olla jännittyneet. Etummaisen jalan tulee olla suorana kilpailijan etupuolelle ojennettuna.

Vapaa-ohjelman tulee olla kestoltaan noin 60 sekuntia, sekä suorittaa naisellisesti, urheilullisesti, fysiikkaa puolia esiin tuoden sekä lajia kunnioittaen.